Zoeken
  • Carole Cammaert

KleurRIJKEen van de vele zaken die ik geleerd heb tijdens mijn eerste jaar psychotherapie is dat elke mens vele verschillende facetten heeft of misschien beter gezegd, subpersoonlijkheden. Niet te verwarren met schizofrenie...


Ikzelf ben mama, vrouw (van), dochter, zus, vriendin, zelfstandige, een leeuwin, zelfzeker - onzeker en wel nog veel andere zaken om het kleurenpalet aan te vullen.

We vervullen allemaal verschillende "rollen" afhankelijk van de context waar we ons in bevinden. We staan er niet bij stil, we vloeien er gewoon in, een automatisme.


Toch groeit de bewustwording dat we meer zijn dan enkel en alleen werknemer, enkel en alleen mama, enkel en alleen partner, ... existentiële vragen beginnen steeds meer de kop op te steken: wie ben ik nu echt? Wat verlang ik van het leven? Ben ik gelukkig met wat ik doe, met wie ik ben? Hoe kan ik mijn verschillende facetten laten samenvloeien in één geheel waar ik me goed in voel?


Als je hier werkelijk antwoorden op wil vinden, dan doe je dat niet "tussen de soep en de patatten". Het heeft tijd nodig en geduld en vooral...moed. Door jezelf dergelijke vragen te stellen, riskeer je afscheid te moeten nemen van hetgeen je steeds gekend hebt, hetgeen je heeft gemaakt tot de persoon die je vandaag bent. Het hoeft uiteraard niet altijd zo'n vaart te gaan, maar het is best mogelijk.

Afscheid nemen van het verleden verwoord ik eigenlijk liever niet zo. Ik heb het liever over omarmen. Dat creëert bij mij een gevoel van aanvaarding. Tegen je verleden kunnen zeggen, "je hebt me veel bijgebracht, je hebt me gemaakt tot wie ik ben, ik ben gevallen en opgestaan, ik heb begrip en respect voor je, maar nu kies ik ervoor mijn leven op een andere manier verder te zetten", dat geeft mij innerlijke rust en geluk...het is ok, ik ben ok.


Ook al maak je de keuze een ander pad te volgen, het is geen garantie dat je niet zal vallen.

Ik val nog steeds en ik ken onzekerheid, maar ik werk naar een doel waarin ik geloof en waarvoor ik 200% wil gaan. Sinds ik dit doe, krijg ik ook veel meer positiviteit in mijn leven. Het positieve die ik geef, krijg ik terug. Een leuke babbel die ik heb gehad met een persoon die mijn passie deelt, een spontane aanbieding om als vrijwilliger aan de slag te gaan in het domein dat mij boeit...enthousiasme is besmettelijk en het is fantastisch!


Ik heb durven toegeven dat ik worstelde met mezelf, dat ik moeite had mezelf te aanvaarden en ik heb gedurfd me te laten helpen om mijn weg te vinden. Ik ben enorm dankbaar voor de mensen die mijn pad gekruist hebben en die nog steeds op mijn pad verschijnen, die me een spiegel voorhouden.

O zo blij met de persoon die ik ben vandaag, in al mijn facetten...met een hoekske af! Af en toe wat kinds zijn, onbezonnen en onbezorgd. Ik wens het iedereen van harte toe!

Het is ok, ik ben ok!0 keer bekeken
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon

©2018 by Carole Cammaert. Proudly created with Wix.com