Zoeken
  • Carole Cammaert

Zen-moment en tukje doen

Als Life Coach wil ik mensen o.a. meegeven dat het ok is om af en toe op de pauzeknop te duwen en stil te staan bij hoe je je voelt. Hoe is de dag gegaan? Heb ik deze bewust beleefd of zijn er toch een aantal zaken die ik heb gedaan op automatische piloot, zonder het echt te beseffen?

Mij overkomt het vaak dat ik naar de deur terugloop om toch maar zeker te zijn dat die op slot is omdat ik mij niet kan herinneren dat ik die de eerste keer wel op slot heb gedaan. Zelfs in de auto verras ik mezelf. Ik begin aan iets te denken en voor ik het weet ben ik al enkele kilometers dichter bij mijn bestemming zonder stilgestaan te hebben bij hoe ik er geraakt ben.

Die momenten komen meestal voor op dagen dat ik gehaast ben; dat ik een afspraak heb, maar eerst mijn dochter op de crèche moet droppen en snel vertrekken om tijdig bij mijn klant te geraken.

Wanneer ik voel dat het zover is, las ik een kort zen-momentje in. Terwijl ik op mijn klant wacht in de wachtzaal, sta ik even stil bij mezelf. Hoe zit ik erbij vandaag? Spanning in mijn lichaam? Ja of nee? Even diep ademhalen, breed lachen en hop, ik ben er klaar voor.


Er zijn soms ook van die dagen dat ik vermoeid ben en niet het gevoel heb productief te zijn. Op zo'n momenten komt de "powernap" echt tot zijn recht! En ja, dan leg ik me even in de zetel, kat op schoot, wekker op en dutten maar...zonder enig schuldgevoel. Ik heb leren luisteren naar de signalen en ernaar te handelen. Dit heeft me zoveel bijgebracht, want vermoeid blijven doorwerken omdat "het zo hoort" wekt alleen maar frustratie op bij mij. Ik geraak niet vooruit en boek bijgevolg geen enkele vorm van resultaat. En na mijn dutje, voel ik me een ander persoon. Ik heb een boost gekregen en slaag erin helder te denken.

Lukt het me telkens een zen-moment in te lassen of een dutje te doen? Neen hoor. Soms blijf ik even doorgaan omdat het niet anders gaat. Maar ik ga wel bewuster om met mijn tijd en hou rekening met de signalen. Door rekening te houden met mijn energie en mijn grenzen, kan ik er ook beter zijn voor anderen.


In een ideale wereld droom ik ervan dat werkgevers zouden inzien welke toegevoegde waarde die "powernap" heeft.

Hoewel ik het gevoel heb dat er meer wordt stilgestaan bij het welzijn van de werknemers, ben ik er nog niet van overtuigd dat er echt concreet tot actie wordt overgegaan. Schrik voor verandering raakt iedereen, ook werkgevers.


#loopbaanbegeleiding #coaching #bewustwording #levenskwaliteit #powernap #zen

27 keer bekeken
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon

©2018 by Carole Cammaert. Proudly created with Wix.com